Yemek Yedikten Sonra Kaçınılması Gerekenler

Bazı insanlar yemek yedikten sonra yürüyüşe çıkmayı tercih ederken, diğerleri uykuya dalmayı tercih eder. Ancak sindirim sistemine müdahale etmemek ve rahat işleyişini sürdürmek için tüm bu işlemlerden önce biraz beklemeniz gerekir. Bu alışkanlıklar özellikle akşam yemeğinden sonra sağlığımıza zarar verebilir. Sağlıklı görünen bazı alışkanlıklar can sıkıcı olabilir ve sağlığımızı tehdit edebilir. Birçoğumuzun bilmediği veya farkında olmadığı bu durum ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Yemek yedikten sonra sağlığın bozulmasına neden olacak durumları bilerek daha bilinçli hareket etmemiz gerekiyor. Sadece belirli hareketlere değil, yemekten hemen sonra yenilen ve içilen yiyeceklere de dikkat etmemiz gerekir. Yemek yedikten sonra vücudumuza zarar veren tüm alışkanlıkları sizler için topladık.yemek yedikten sonra neler yapılmamalı, yemek yedikten sonra neler yapılmalı, yemek yeme süreci ve sonrası

Yemekten sonra yapılmaması gerekenler;

Meyve Yemek… Pek çok insan yemekten sonra Türk kültürünün bir parçası haline gelen tatlı yemenin zararlarından korunmak için meyve yemeye başlar. Ancak beslenme uzmanları, sabahları aç karnına veya öğün aralarında meyve yemenin en iyisi olduğunu söylüyorlar. Bunun temel nedeni, vücudun emmesi daha uzun süren meyvelerdeki doğal şekerdir.

Şekerleme yapmak… İlk bakışta rahatlatıcı bir alışkanlık gibi görünse de yemekten sonra uyumak sindirim bozukluğuna neden olabilir. Vücudumuz sırtüstü pozisyonda midedeki asidin yemek borusuna doğru hareket etmesini sağlar. Bu, sıklıkla duyduğumuz mide ekşimesinin en yaygın nedenlerinden biridir. Yemek yedikten sonra uykuya daldığınızda diyafram kasılır ve horlama meydana gelir. Ayrıca obezitenin bir nedeni varsa yemekten sonra en az 2 saat uyanık kalmak gerekir.

Çay içmek… Demir emilimini engellediği için ana öğünlerde çay tüketilmesi önerilmez. Proteinleri ve mineralleri bağladığı bilinen tanik asit içerdiğinden çay, yemek sırasında ve yemekten hemen sonra içilmemelidir. Kronik anemi atakları, demir eksikliği gibi sorunlar yaşamak istemiyorsanız yemeklerden sonra çay içme alışkanlığından vazgeçmelisiniz.

Yürüyüş… Yürümek sağlığımız için çok faydalı bir spor olsa da yemekten hemen sonra yapılırsa reflüye neden olabilir. Yemek yedikten sonra spor ayakkabılarınızla rahat bir yürüyüş yapmak istiyorsanız vücudunuza yediklerinizi sindirmesi için en az yarım saat vermeniz gerekir. Ayrıca tok karnına yürüdüğünüzde hızınızın oldukça yavaş olduğunu fark edeceksiniz.

Sigara içmek… Yemekten hemen sonra sigara içtiğinizde sağlığınıza olan risk çok daha fazladır. Kardiyovasküler sistem ve akciğer sağlığını doğrudan etkileyebilen sigaradaki nikotin, sindirim için oksijenle birleştiği için kanserojenlerin emilimini kolaylaştırır.

Duş almak… Vücudumuz yediğimiz yiyecekleri sindirmek için vücut ısısını korumaya çalışırken, sıcak bir duş alırken vücut ısısının yükselmesi her şeyi mahveder. Yemekten hemen sonra duş almak vücudun alt kısmındaki kan akışını artırarak mideye giden kan miktarını azaltır. Mide için çok kötü olacak. Mide ağrısı ve iltihaplanmaya neden olduğu için öğleden sonra duş almak için 30-60 dakika beklemeniz önerilir.

Soğuk Su İçmek… Normal sindirime müdahale ettiği için yemek sırasında veya yemekten hemen sonra soğuk su içilmemelidir. Yemekle birlikte tükettiğiniz besinler bir araya topaklanmalarına neden olduğu için maddelerin emilmesi ve atıklardan ayrıştırılması zorlaşır.

Yüzme… Yemekten sonra vücudumuzun başlattığı sindirim süreci mideye giden kan akışını hızlandırır. Yemekten hemen sonra yüzerseniz, karın ve vücudunuzda kaçınılmaz olarak kramplar yaşarsınız. Bu nedenle yemekten sonra yüzmek istiyorsanız vücudunuza yediklerinizi sindirmesi için en az 30 dakika ayırmanız gerekir. Ardından en kullanışlı mayonuzu giyip suya dalabilirsiniz.

Yazan admin

Yorum Yap