Tercümenin yararları nelerdir?
Tercüme kök itibariyle Arapça’da ‘’tercümeh’’ kelimesinden dilimize geçmiştir. Latince’de translatione, İngilizce’de translation, Almanca’da übersetzung, Fransızca’da ise traduction olarak karşımıza çıkar. İnsanların yüzyıllar önce farklı toplumlarla olan temaslarında, kendilerini kolay ifade edebilme ihtiyaçlarıyla başlayan ve aradan yüzlerce yılın geçmesine rağmen hala aynı ihtiyaçla devam eden bir süreci kapsar. Yazının bulunması günümüzden 5.000 yıl önceye dayanırken, konuşma dillerinin başlamasının da yaklaşık 100.000 yıl önceye uzandığı söylenebilir. Varsayım o dur ki; yaşadığı toplumdan başka bir yere giden ilk insanın ilk tercüman olduğu rahatlıkla kabul edilebilir.
Yüzyıllardır toplumların tanışma, anlaşma, kaynaşma aracı olan diller arası çeviri işi önemini hiç kaybetmeyerek, günden güne daha çok gelişen tercümanlık mesleğini hep zirvede tutar. İlkçağlardan beri aynı amaç doğrultusunda kullanılan bu anlaşma tekniği, başlangıçta devletler arasında anlaşmaları, yazışmaları ve din aktarımında bazı kutsal kitapların tercüme edilmesiyle akıllara gelse de günümüzde başta ekonomi olmak üzere siyasi, kültürel, ve sosyal açıdan başvurulan ve özel eğitimlerle desteklenen bir meslek grubu olarak hizmet sektöründe ilk sıralarda yerini almıştır. İlerleyen teknolojiyle beraber genişleyen ve zenginleşen yeni imkanlar neticesinde tercümenin yararları hiç azımsanmamalı.
Tercüme uzmanlık alanları sayesinde her gün büyüyen bilgi ağının daha çok insanı kapsamasına vesile olur. İkili diyaloglardan tutunda, herhangi bir ülkede üretilen bir ürünün tanınması ve nasıl kullanılacağı, yine bir ülkede yapılan bilimsel yenilikler, yapılan bir haber, yazılan bir eser, söylenen bir şarkı, bir canlının hayatını kurtarabilecek bir ilaç, dünyanın herhangi bir ülkesinde yaşanan önemli olaylar ve daha birçok mesele tercüme ile tüm dünyaya yayılır ve yaşanır. Bu bağlamda bakıldığında tercüme koskoca dünyayı birbirine bağlayan güçlü bir ağ kuran en değerli hizmet kollarından biridir.