Pankreas Kanseri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Pankreas, midenin arka kısmında yer alan, sindirim için gerekli enzimleri üreten ve bunları kanal yoluyla ince bağırsağın ilk kısmı olan on iki parmak bağırsağına taşıyan ve kan şekerini düzenlemek için gerekli hormonları üreten salgı organıdır. …

Pankreas kanseri, pankreası oluşturan hücrelerin normal fonksiyonlarını kaybedip kontrolsüz bir şekilde bölünerek tümör haline gelmesine pankreas kanseri denir.pankreas kanseri, pankreas kanseri belirtisi, pankreas kanseri tedavisi

Pankreas kanseri risk faktörleri

Sigaranın pankreas kanseri için bir risk faktörü olduğu bilinmektedir. Ayrıca aile öyküsünün, genetik faktörlerin ve bazı mutasyonların hastalığın başlamasına katkıda bulunduğu tespit edilmiştir. Hastalığın obezite ile ilişkili olduğu çalışmalar da mevcuttur.

Belirtiler

Hastalık genellikle belirsiz sonuçlarla başlar. Erken dönemde hemen hemen tüm hastalarda görülen yaygın semptomlar üst karın bölgesinde dolgunluk hissi, rahatsızlık hissi ve iştahsızlıktır. Ancak bu belirtiler basit bir mide şikayeti olarak görülebileceğinden hastalığın erken teşhis edilme olasılığı azalır.

Bazı durumlarda, ani diyabet başlangıcı pankreas kanserinin erken bir işareti ve uyarısı olabilir. Bu paternin ailesinde diyabet öyküsü olmayan hastalarda ortaya çıkması dikkat çekicidir.

Safra taşı veya alkol tüketimi gibi faktörlerin yokluğunda pankreatit atağı da pankreas kanserinin ilk belirtisi olabilir. Hastalığın ileri evrelerinde karın ve sırtta şiddetli ağrı, sarılık, kilo kaybı ve şişkinlik gibi belirtiler ortaya çıkar. Ne yazık ki bu veriler de hastalığın tedavi kapsamı dışına çıktığının bir göstergesi olarak kabul edilmektedir.

Teşhis yöntemleri

Pankreas kanseri teşhisi konduğunda doktorunuz tıbbi geçmişinizi sorgulayarak fizik muayene yapacaktır. Tanıyı netleştirmek ve hastalığın durumunu belirlemek için kan testleri ve görüntüleme teknikleri kullanılır. Hastaların kan testlerinde; CA 19-9 ve CEA gibi tümör belirteçleri sıklıkla yükselir. Biliyer obstrüksiyonu olan hastalarda yüksek bilirubin ve karaciğer fonksiyon testleri olabilir.

Görüntüleme teknikleri: Ultrason, bilgisayarlı tomografi veya manyetik rezonans görüntüleme. Bu yöntemlerle hastalık büyük oranda tespit edilebilmektedir. Şiddetli sarılığı olan hastalarda tedaviye hazırlık olarak safra yollarına stent yerleştirilmesi gerekebilir.

Tedavi yöntemleri

Pankreas kanseri için ana tedavi, tümörün cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Ameliyat sonrası dönemde kemoterapi ve radyasyon tedavisi hemen hemen tüm hastalar için bir zorunluluk haline gelir. Lokal ileri aşamada, tümörün cerrahi olarak çıkarılmasının mümkün olmadığı durumlarda, kemoradyoterapi tedavisi tümörün boyutunu küçültebilir ve ameliyata izin verebilir.

Tıp teknolojilerinden biri olan MR-LINAC sayesinde hareketli organlardaki tümörler bile tedavi sırasında hassas bir şekilde ışınlanıp yok edilebiliyor. Tümör ışınlanırken çevredeki sağlıklı doku büyük bir hassasiyetle korunur.

Hareketli organlardaki bir tümörün görüntüsü de anında ve sürekli olarak elde edilebilir; Böylece tümöre yönelik ışın, tümörün hareketine göre yönlendirilebilir. Tümör gerekli yüksek doz radyasyonla tedavi edilebilir. Tüm tümörler radyasyonla kesin olarak yok edilebilir.

Hastalığın karaciğer gibi uzak organlara yayıldığı durumlarda kullanılan başlıca yöntem kemoterapidir.

Pankreas bir organ olarak karın arka duvarında yer alır ve birçok kan ve lenf damarının akış yolu üzerindedir. Bu nedenle, tedaviden sonra hastalığın tekrarlama olasılığı artar. Tedavi gören hastalar ortalama 3 yıl içinde tekrar hastalıkla karşı karşıya kalabilirler. İyileştirilmiş uzun vadeli başarı oranlarının ancak daha etkili kemoterapötik ajanların keşfi ve kullanımı ile mümkün olacağı tahmin edilmektedir.

Pankreas Kanserini Önlemenin Yolları

Sigara ve alkol gibi kanserojen maddelerden uzak durmak,

sağlıklı beslenme

Fazla kilolardan kurtulmak

Şeker hastasıysanız dikkatli olun

Ailede kanser hastası varsa düzenli kontrolleri ihmal etmeyin.

Yazan admin

Yorum Yap