Liselere Geçiş Sistemi

Liselere Geçiş Sistemi yani LGS her yıl 8.sınıf öğrencilerinin haziran ayında girdiği ve buradan aldıkları puanlara göre liselere yerleştirildikleri bir sınavdır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen sınav için herhangi bir sınav ücreti talep edilmemektedir. İlk olarak 2017-2018 eğitim öğretim sezonunda uygulanan sistemden önce TEOG adı verilen sistem mevcuttu.lise giriş sınavı, lise geçiş sınavı, liseye kabul sınavı

Sınava girecek olan öğrenciler her yıl sınav başvuru tarihini takip etmeli ve bu tarihlerde başvurularını gerçekleştirmelidir. Birçok öğrenci ve veliye göre LGS sınavı TEOG’a göre bir tık daha zorlayıcı olarak kabul edilmektedir.

LGS Sınavının İşleyişi

LGS sınavı 2 oturumdan oluşan bir sınavdır. Fakat iki oturum da aynı günde yapılmaktadır. İlk oturum 09.30’da başlar. Bu oturumda öğrenciler Türkçe, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil derslerinden 50 soru ile karşı karşıya kalırlar ve sınav süresi 75 dakikadır. İkinci oturum da 11.30’da başlar ve 80 dakika sürer. Bu oturumda öğrencilere fen bilgisi ve matematik derslerinden toplam 40 soru sorulmaktadır.

Öğrenciler bu sınavlara girmek zorundadır. Daha sonrasında rapor alıp mazeret sınavına girmek gibi bir lüksleri asla bulunmamaktadır. Klasik olarak sınavda 3 yanlış 1 doğruyu götürmektedir ve sınav test olarak yapılmakta 4 adet de şık bulunmaktadır.

Sınav sonuçları açıklandıktan sonra tercihler yapılacaktır. Türkçe, matematik ve fen derslerinin kat sayısı 4 puanken diğer derslerin kat sayısı da 1 puandır. Bunun yanında sınav sonuçları açıklandıktan sonra öğrencilerin 2 seçeneği bulunmaktadır. Bunlar merkezi yerleştirme ve yerel yerleştirme olarak karşımıza çıkmaktadır.

Merkezi yerleştirmede öğrenciler LGS puanına göre liselere yerleşmektedir. Bu aslında geçmişten beri uygulanan bir yöntemdir. Diğer bir yerleştirme şekli olan yerel yerleştirmede LGS puanına bakılmaz. Bunun yerine ikametgaha, ortaokulda yapmış olduğu devamsızlık gibi detaylara bakarak öğrencileri kabul eder. Yani günümüzde liseler de ikiye ayrılmış durumdadır. Kimi kişinin başarı puanına göre liseye alım yaparken kimi de daha çok ikametgâh durumuna bakarak alım yapmaktadır.

Yazan admin

Yorum Yap