Koah Tedavisi Yapımı

KOAH’tan kaynaklanan akciğer hasarı tedavi edilemez veya oluşursa geri döndürülemez. Bununla birlikte tedavi, hastalığın semptomlarını hafifletebilir, hastalığın neden olduğu komplikasyonları ortadan kaldırabilir veya hastalığın hızlı ilerlemesini yavaşlatabilir.

Diğer yandan tedavi edilmeyen KOAH hastaları, hastalık ilerledikçe günlük aktivitelerini bile yapamazlar ve bir süre sonra yatalak hale gelebilir. KOAH teşhisi konan kişi sigara içiyorsa, mümkün olan en kısa sürede sigarayı bırakmalıdır. Sigarayı bırakmak akciğer hasarını durduracak ve kişinin daha rahat nefes almasını sağlayacaktır.

KOAH’ın 4 aşaması vardır. Bunlar; hafif, orta, ağır ve çok ağır olarak geçer. Tedavi yöntemleri KOAH hastalığının evresine ve kişinin durumuna göre farklılık gösterebilir. Uyuşturucu kullanımları arasında spreyler ve özel makinelerle enjekte edilen ilaçlar yer alır.

KOAH tedavisinde en önemli noktalardan biri KOAH alevlenmelerinin önlenmesi ve ortaya çıkması halinde tedavi edilmesidir. KOAH alevlenmeleri, genellikle akciğer enfeksiyonları ile ortaya çıkan ve KOAH’lı kişilerde ani bir kötüleşmeye ilerleyen alevlenmelerdir. Hastalar, akciğer yapılarının bozulması nedeniyle akciğer enfeksiyonlarına çok duyarlı hale gelirler.

Zaten sınırlı akciğer fonksiyonu olan KOAH’lı kişiler için akciğer enfeksiyonları tehlikeli olabilir. Bu durumları tedavi ederken, KOAH için reçete edilen ilaçlara ek olarak, bunların üstesinden gelmek için başka ilaçlar da reçete edilecektir. Alevlenmeleri önlemek için aşılar gibi doktorunuzun önerdiği koruyucu ekipmanların kullanılması önemlidir.

KOAH tedavisinde en önemli faktör sigaradır. KOAH’lı bir kişiye hangi tedavi uygulanırsa uygulansın, akciğer fonksiyon kaybı, sigarayı bırakana kadar hızla azalmaya devam edecektir. Sigarayı bırakan bir KOAH hastasında akciğer fonksiyonundaki azalma neredeyse yarıya iner ve bu, sigarayla ilişkili engellerin (örn. Balgam, vb.) Azaltılmasına yardımcı olur.

Pulmoner Rehabilitasyon Tedavisi

Orta ila şiddetli KOAH’lı kişiler nefes darlığı nedeniyle (örneğin yürümede veya hareket etmede zorluk) evi terk etmeye isteksizdir ve bu da kişinin kaslarının zayıflamasına neden olur. Orta ila şiddetli KOAH’lı kişiler için Pulmoner Rehabilitasyon Terapisi önerilir. Bu tedavi ile hastanın nefesi düzenlenir ve kasları güçlendirmek için basit hareketler yapılır.

Yazan admin

Yorum Yap