Kanser nedir?
Kanser, vücuttaki hücrelerin kontrolsüz çoğalmasının neden olduğu bir hastalıktır. Vücuttaki sağlıklı hücreler (kas ve sinir hücreleri dışında) bölünebilir. Ancak bu olasılıklar bile sınırlıdır. Sonsuza kadar bölünemezler. Yaşamı boyunca her hücrenin belirli sayıda bölünebilirliği vardır. Sağlıklı bir hücre, ihtiyaç duyulduğu zaman ve yerde bölüneceğini bilir. Öte yandan kanser hücreleri bu bilincini kaybeder, kontrolsüz bir şekilde bölünmeye ve çoğalmaya başlar. Kanser hücreleri, tümörler (kitleler) oluşturmak için birikir, tümörler küçülebilir, normal dokuya sızabilir veya yok edebilir.
Ülkemizde kanser görülme sıklığı nedir?
Kanser, kardiyovasküler hastalıklardan sonra dünya çapında ölüm nedenidir. Batı toplumlarında, her yıl 250-350 kişiden biri kansere yakalanmaktadır. 60 yaş üstü grupta kanser görülme sıklığı daha da artmakta ve 300 kişide yaklaşık 4-5’tir. Türkiye’de görülme sıklığına ilişkin kesin istatistikler olmamasına rağmen, yarıya kadar olduğu tahmin edilmektedir. Ülkemizde akciğer kanseri birinci sırada, mide kanseri ikinci sırada ve mesane kanseri üçüncü sırada yer almaktadır. Kadınlarda göğüs önce gelir; İkinci sırada mide kanseri, üçüncü sırada – yumurtalık kanseri. Her iki cinsiyette de cilt kanseri görülme sıklığı yüksek olmasına rağmen, ölüm oranı çok düşüktür çünkü malign melanom dışındaki deri kanserleri tedaviye iyi yanıt verir.
Kanserin nedenleri nelerdir?
Kanserin gelişmesinin birçok etkili nedeni vardır. Aile ve genetik faktörlere ek olarak, kişinin yaşam tarzı ve dış faktörlerle ilgili nedenleri de vardır. Bu grup sigara içmeyi ve alkol almayı, uzun süre güneşe maruz kalmayı ve kötü beslenme alışkanlıklarını içerir. Ayrıca kansere neden olan dış faktörler de vardır. Bunlar; Yüksek dozda X ışınlarına, kimyasallara, virüslere (hepatit B, C, insan papilloma virüsü …) maruz kalma, hava kirliliği, uzun süreli TV veya bilgisayar kullanımına bağlı fiziksel aktivite eksikliği, radyasyona maruz kalma gibi faktörler kanser. …
Kanserin belirtileri nelerdir?
Rahim veya anüsten anormal kanama
Göğüs veya vücudun şişmesi
İyileşmeyen yaralar
İyileşmeyen ağrılı / ağrısız ağız yaraları
Ağızda ve dudaklarda beyaz veya kırmızı plak, kitle veya sertlik
Uzun süreli ses kısıklığı ve öksürük
Kanlı, kokulu balgam
Yutma güçlüğü veya hazımsızlık
Benlerde veya siğillerde büyüme, renk değişikliği ve kanama
Bağırsak hareketlerinde değişiklikler
İdrar kanaması
Renk, şekil ve boyut değiştiren, çabuk kanayan veya ülserleşen benler,
Palpe edilebilen meme kitlesi
Göğüs derisinin kalınlaşması, düzleşmesi veya gerilmesi
Berrak veya kanlı meme başı akıntısı
Uzun süreli ishal veya kabızlık.
Açıklanamayan kilo kaybı
Adet düzensizlikleri, aşırı kanama veya uzun süreli kanamalar,
Adet dönemleri arasında veya menopozdan sonra kanama
İlişkiden sonra kanama
Normalden fazla vajinal akıntı
Uzun süreli ve açıklanamayan ateşler
Tedaviye rağmen geçmeyen anemi.
Bu belirtiler ortaya çıkarsa, derhal bir doktora danışmalısınız.
En yaygın kanser türleri
Meme kanseri
Akciğer kanseri
Prostat kanseri
Yemek borusu, mide ve bağırsak kanseri
Baş ve boyun kanseri
Yumurtalık, rahim ağzı ve rahim kanseri
Metastaz nedir?
Metastaz; Bu, bir organdaki veya uzak bölgelerdeki kanser hücrelerinin kontrolsüz çoğalması ve büyümesinin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Tedavisi ve teşhisi birçok uzmanın işbirliğini gerektirir. İyileşmesi zor. Erken teşhis önemlidir.
Kanser tedavisinde neler yapılır?
Geçmişten günümüze kanser tedavisine yaklaşımda büyük değişiklikler oldu. Kanser tedavisi artık sadece tümöre yönelik cerrahi ve radyasyon tedavisi ile değil, aynı zamanda metastaz oluşumunu (yayılmasını) önlemek için yapılmaktadır. Ayrıca yeni geliştirilen hedefe yönelik tedaviler (intravenöz ve oral ilaçlar) etkili sonuçlar vermektedir. Bu hasta grubunda kemoterapi / radyasyon tedavisi veya radyoterapi ile kombine kemoterapi tedavi seçenekleri arasındadır.