Kalp Ritmi Bozukluğu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kalp ritmi bozukluğu (aritmi) nedir?

Kalp hastalığına bağlı çarpıntılar ritim bozukluklarıdır. Kalp dakikada 60-100 atış hızında düzenli olarak çalışan bir organdır ve bu uyum bozulduğunda ritim bozukluğu (aritmi) meydana gelir. Bu, kalbin elektrik sistemindeki anormalliklerin neden olduğu hızlı bir kalp atışıdır.kalp ritmi bozukluğu, aritmi nedir, aritmi ne demek

Kalp ritmi bozukluklarının nedenleri

Esas olarak aşırı elektrik stimülasyonuna neden olan belirli lezyonlar veya anormal elektriksel yollardan kaynaklanır. Bu durum doğuştan olabilir veya daha sonra bir kalp rahatsızlığının parçası olarak ortaya çıkabilir. Doğuştan gelen bazı kalp ritmi bozuklukları ileri yaşlarda şikayetlere neden olur. Yani doğuştan bir arka plan var, ancak aritmi başlangıcı 20, 30 ve hatta daha sonra ortaya çıkabilir.

Daha sonra ortaya çıkan, yani doğuştan olmayan aritmiler, çoğunlukla miyokard enfarktüsü, kalp yetmezliği ve yapısal kalp hastalığı temelinde gelişir. Bazen ritim bozukluğunun hangi kısmının doğuştan veya sonradan kazanılmış kalp hastalığı ile ilişkili olduğunu belirlemek mümkün değildir. Sonuç ne olursa olsun, aritmi tipini adlandırmak, riskini belirlemek ve tedavi etmek gerekir.

Kardiyak aritmi belirtileri

En yaygın olanları çarpıntı ve bayılmadır. Çarpıntı, hızlı bir kalp atışı, aralıklı teklemeler veya düzensiz vuruşlar olarak kendini gösterir. Öte yandan bayılma, kalp atış hızı çok düştüğünde sıklıkla görülen bir bilinç kaybıdır. Bazen kalp röntgeninde (EKG) herhangi bir şikayet olmaksızın ritim bozuklukları tespit edilebilir.

Aritmilerde çarpıntı türleri nelerdir?

Aritmilere bağlı çarpıntılar birçok alt gruba ayrılır. Bazıları için odak aniden uyarmaya başlar ve kalp atış hızı aniden 170-180 s’ye çıkar. Bazı durumlarda, odak birlikte ek tek uyaran üretir ve ekstrasistol adı verilen teklemelere neden olur. Bazen uyaranlar daha kaotiktir ve nabız sık ve düzensizdir. Tarif edilen ritim bozuklukları düzinelerce türe ayrılır ve farklı şekilde adlandırılır. Yani ritim bozukluklarından bahsettiğimizde onlarca farklı tanı ve tedavi alt grubunu içeren bir hastalık grubu tanımlıyoruz. Bu nedenle ritim bozuklukları semptom, risk ve tedavi olarak ayrı bir hastalık olarak düşünülemez.

Anormal kalp ritmine ne sebep olur?

En sık görülen şikayetler, yaşam kalitesini bozan ve hastanın çok endişeli olmasına neden olan çarpıntı ve bayılmadır. Bazen bu şikayetler ani ölüme veya kalp yetmezliğine yol açabilir. Bazı spesifik ritim bozuklukları için (atriyal fibrilasyon gibi), beyindeki kan pıhtılarından dolayı felç meydana gelebilir.

Düzensiz kalp ritminin riskleri nelerdir?

Ritim bozukluğu kesin bir isim olduğundan riskler alt gruplarına göre de farklılık gösterir. Sahada ciddi bir şikayet olmasına rağmen hayati tehlike son derece düşük. Diğeri ölümcül olabilir. Yani şikayetin şiddeti ile riskin boyutu arasında yakın bir ilişki yoktur. Bununla birlikte, kalp yetmezliği veya kalp krizi sonrası ortaya çıkan ritim bozukluklarının yaşamı tehdit edici olabileceği unutulmamalıdır. Risk, ritim bozukluğunun adına göre belirlenir. Bu aşamada ritim bozukluğunun türü belirlenmelidir.

Kalp ritim bozukluğuna ne iyi gelir?

Altta yatan kalp rahatsızlığını tedavi etmek, stresten, sigaradan, alkolden, kafeinden veya bazı ilaçlardan kaçınmak tedavide yardımcı olabilir.

Yazan admin

Yorum Yap