Hipertansiyon Yaşamı Nasıl Etkiler?

Ülkemizde yapılan araştırmalar sonucunda her üç kişiden birinde hipertansiyon görülmekte; Bunu arter kan basıncının kalp, beyin, böbrek, retina, atardamar gibi hedef organlarda çeşitli hasar ve yaralanmalara neden olacak seviyelere yükselmesi durumu olarak özetleyebiliriz. Hayatı tehdit eden hipertansiyon, bazen hissedilmese bile ciddi sorunlara yol açarak yüksek tansiyona neden olabilir. Hipertansiyon, sürekli tıbbi tedavi gerektiren bir durumdur. Hipertansiyon birçok hayati sağlık sorununa neden olabilir. Bu nedenle ilaçlarınızda doktorunuz değiştirmedikçe herhangi bir değişiklik yapmamalı ve kullandığınız diyete, mevsimsel değişikliklere ve psikolojik durumunuza dikkat etmelisiniz.hipertansiyonun etkileri, hipertansiyon nedir, hipertansiyon insanları nasıl etkiler

Kimler Hipertansiyon Olabilir?

Şeker hastalığı olan hastalarda

Damar ve kalp hastalığı olanlara,

Genetik aile öyküsünde hipertansiyon olanlar

Hamilelik sırasında kadınlarda

Obezite veya aşırı kilolu insanlar

yaşlı insanlarda

Hareketsiz bir yaşam tarzı olan ve sporla ilgisi olmayan kişiler

Alkol bağımlıları

Yağlı ve tuzlu yiyecekler yiyenler için,

Yetersiz protein, kalsiyum, potasyum ve magnezyum seviyeleri

sigara içenler

Uyku apnesi olan kişilerde

Böbrek sağlığı sorunları olanlar için

Hormonal ve psikolojik ilaçların uzun süreli kullanımı,

Tiroid bezi, paratiroid bezi ve adrenal bezler gibi bazı endokrinolojik hastalıkları olan kişilerde hipertansiyon riski artabilir.

Hipertansiyonun neden olduğu hastalıklar;

Kalp yetmezliği… Tansiyonun kontrolsüz yükselmesine neden olan hipertansiyon; Kalp kası vücuda kan pompalamaya çalışırken kalınlaşır. Zamanla kalınlaşmaya devam eden kalp kası, pompalama işlevini yerine getirmeyi bırakır ve bu durumda kalp yetmezliği sorunu ortaya çıkar.

Böbrek hastalığı… Bildiğiniz gibi böbreklerimiz kandaki atık maddeleri süzer. Özellikle tuz, sıvı ve asit dengesini korumak için sağlıklı damarlara ihtiyaç vardır. Kan basıncı normalden yüksek olduğu için vücudun sistemik aktivitesinde bozulmalar olabilir. Bu durumda böbrek problemleri ortaya çıkar.

Göz damarlarının kalınlaşması… Gözlerimizdeki retinaya uzanan hassas damarlar, hipertansiyona bağlı yüksek tansiyondan ciddi şekilde etkilenebilir. Kan basıncında kontrolsüz bir artış, görme sorunlarına yol açabilecek ciddi göz rahatsızlıklarına neden olabilir.

Periferik damar hastalığı… Damarların sertleşmesi sonucu özellikle bacak ve ayak toplardamarlarında kan akışını etkileyen ağrı, kramp ve uyuşma gibi belirtilere ve rahatsızlıklara neden olabilir.

Hafıza sorunları… Hipertansiyon nedeniyle kan basıncının kontrolsüz bir şekilde yükselmesi beyindeki kan damarlarına zarar verebilir. Bunun beynin konuşma, hafıza ve düşünmeden sorumlu alanları için olumsuz sonuçları olabilir.

Cinsel işlev bozukluğu… Kadın erkek fark etmeksizin tüm yetişkinlerde yapılan araştırmalar, cinsel işlev bozukluğunun yüksek tansiyondan kaynaklandığını göstermiştir.

Aort anevrizması… Başta vücudun en büyük damarı olan aort olmak üzere tüm vücuttaki toplardamarlarda anevrizma oluşmasına neden olabilen yüksek tansiyon ciddi sorunlara neden olabilir. Aortun ani yırtılmaları hayati önem taşır.

İnme/felç oluşması… Hipertansiyon ile yükselen tansiyon bazen beyin damarlarında kalıcı hasarlara neden olabilir. Kan pıhtılaşması beyindeki kan damarlarına ulaştığında ve orada bir tıkanıklığa neden olduğunda felç meydana gelebilir.

Olası Kalp Krizi… Koroner damarları ve kalp kasını besleyen vücudumuz, kan basıncına bağlı olarak vazokonstriksiyon ve tıkanıklığa neden olabilir. Kalbe yeterli kan akışı sağlanmadığında kalp krizi riski artmaya başlar, bu da göğüs ağrısına, göğüste baskıya ve nefes almada zorluğa neden olur.

Yazan admin

Yorum Yap