Hijyen İçin Sabun Kullanımı Doğru Mu?

Yaz aylarında yüksek sıcaklıklar nedeniyle bakteri üremesi artar. Tuvaletler hem kullanım yoğunluğu hem de geniş ıslak zemin alanı nedeniyle bakteri üremesine yol açar. Temas ettiğimiz her yerde milyonlarca bakteri var, özellikle ortak tuvaletlerdeki sifonlar, musluklar, kapı kolları hakkında konuştuğumuzda ve el hijyeni sağlığımız için çok önemli. El hijyeni denilince akla ilk gelen sabun kullanımıdır. Ancak ellerimizi sık sık yıkasak da özellikle kalıp ve sıvı sabun kullanırken dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Çünkü kullandığımız sabun başlı başına bir sağlık sorunu olabiliyor.hijyen için sabun kullanımı, sabun kullanımı ve hijyen, hijyen sağlama yolları

Umumi tuvaletlerde katı sabun kullanmayın!

Kalıp sabunlar, sıvı sabunlara göre çok daha doğal bir üretim sürecinden geçse de yüzeylerinde çok sayıda zararlı bakteri bulunur. Böylece ellerimizi yıkıyormuşuz gibi düşünürken, tamamen bakteri bulaşmış sabunla elimize daha fazla bakteri çekebiliriz.

Uzmanlar, katı sabunun evde 2-3 kişilik bir aile tarafından kullanılmasının çok fazla risk taşımadığını söylüyor. Sabun üzerinde kalan köpüğü su ile durulayarak elde yıkama sonrası katı sabun yüzeyinde kalan bakterilerden kurtulmak mümkün ve kolaydır ancak tuvalet odalarında katı sabun kullanımından kaçınılmalıdır. bakteri alışverişinin çok yoğun olduğu hastaneler, okullar, restoranlar, plajlar ve alışveriş merkezleri gibi.

Sıvı sabun göründüğü kadar zararsız değildir!

Sıvı sabunların katı sabunlara göre daha az bakteri taşıdığı bilinmekte ve kabul edilmektedir. Ancak sıvı sabun kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Sıvı sabun oksijenle temas ettiğinde bulunduğu kapta bakteri üretmeye başlar. Bu nedenle sıvı sabun kaplarını tekrar doldurmadan önce iyice yıkayıp temizleyin ve sıvı sabunu çok fazla bekletmeden kaptan tüketin.

Sıvı sabun hakkında bilinmesi gereken bir diğer şey ise sıvı sabunun aslında katı sabunun sıvı hali olmadığıdır. Sıvı sabun, kimyasal yağ asitlerini köpürtücü maddeler ve antibakteriyel kimyasallarla karıştırılarak bozulmaması için yapılır. Bu nedenle sıvı sabun uzun süreli kullanımlarda ciltte kuruluğa ve ciltte çatlaklara neden olabilir. Ayrıca Ege Üniversitesi’nden yapılan bir araştırma, açık yaralarla temas eden sıvı sabunun cilt kanseri riskini artırdığını belirtiyor.

Antibakteriyel sabun tehlikesi!

Toplumdaki genel fikir birliği, antibakteriyel sabunların hem isminden dolayı hem de ilaç firmalarının sunumundan dolayı katı ve sıvı sabunlara kıyasla bakteri oluşumunu durdurduğu ve ortaya çıkan bakterileri yok ettiği yönündedir. Ancak FDA, 2016 yılında bu görüşü tamamen çürüten bir çalışma yayınladı. Deneyler, antibakteriyel sabunların sık kullanımının insanlarda hormonal sağlık sorunlarına ve uzun süreli kansere neden olduğunu göstermektedir.

Bakterileri öldürmek için antibakteriyel sabunlara eklenen triklosan adı verilen bir madde kuru cilt, kaşıntı ve egzamaya neden olabilir. Triklosan vücuttaki guatr hormonunun yerini alarak tiroid sorunlarına da neden olabilir.

Tüm bu bilgilerin dışında farklı cilt tipleri ve cilt sorunları için farklı sabun çeşitleri bulunmaktadır. Bu sabunu kullanmadan önce bir dermatoloğa danışmanız önemlidir. Günlük kullanım için katı veya sıvı sabun kullanıp kullanmadığınız, hem tercihinize hem de odaklanmanıza bağlıdır.

Yazan admin

Yorum Yap