Haşimato Tiroidinin Belirtileri

Toplumuzda kimse durduk yere haşimato hastalığına yakalandığını anlamamaktadır. Haşimato hastalığının tiroide yaratmış olduğu bozukluklarla başlayarak tiroidi hormon üretim düzensizlikleri hastalarda belirli şikâyetlere neden olmuştur. Genellikle bu rahatsızlığın ilk belirtisi birey hareketli olduğu halde kilo alımının artış göstermesidir. Gerekli tahliller sonrasında bu belirlenebilir. Bu durumun sebebi ise tiroit hormon üretiminde düşüyor. Yani tiroit hormonu yetersiz kalmaya başlamaktadır. Diğerine göre daha seyrek görülen ilk belirti ise çarpıntı ve ya saç dökülmesi ile başlayan tiroit hormondur.haşimato tiroidi belirtileri, haşimato tiroidi nedir, haşimato tiroidi nasıl tedavi edilir

Haşimato Tiroidin Tedavisi

Haşimato hastalığı pek çok sağlık sorununa neden olmaktadır. Bu sağlık sorunlarının tamamı ele alınıp tedavisi gerçekleştirilirken asıl sorunun kaynağı olan tiroit hormon yetersizliği tedavi programının uygulanmasıdır. Fakat uygulanacak tiroit hormon dozu tedavi eden hekimin tecrübesi ile bilgi derinliğiyle yakından ilgili olarak her hastanın hastalığının ayrıntıları ve aynı zamanda ise vücudunun ihtiyaçlarına göre ayarlanmaktadır. Öte yandan hastadaki ant-tg ile anti-tpo antikorlarının yüksekliğinden dolayı tedavi uygulanmalıdır, fakat bu amaçla artık kortizon türevi ilaçların kullanılmasını önermemekteyiz. Diğer yandan ise antikorların yükselmesini tetikleyen aşırı yüksek miktarda iyot alımı azalmalıdır.

Haşımato Hastalığının Takip Süreci

Haşimato hastalığı uzun süreli takip gerektiren hastalıklardandır. Haşimato hastalığı süregelen uzun süren ve kronik bir hastalık olmaktadır. Bu nedenle ilk tanı konularak tedavi düzenlendikten sonra uygulanan tedavinin yeterli olduğu durumlarda etkili olup olmadığı ya da tedavide değişikliğe ihtiyaç olup olmadığını, tiroit hormonu dozunun hastanın yaşına ve diğer unsurlara göre değiştirilip değiştirilmeyeceği düzenli kontrol muayeneleri ile takip altına alınmaktadır. Unutmayınız ki hastanın değişen yaşı, aynı şehirde yaşayıp yaşamadığı, hastanın hayatında meydana gelen ani şoklar yaşama koşulları, vücudun normalde değişen çalışma düzeni, hatta mevsim değişiklikleri ise hastanın tiroit hormonuna olan ihtiyacını da değiştirmektedir. Bu şekilde düzenli olarak takibi sağlanan hastalarda haşimato hastalığı nedeniyle harabiyete uğramış tiroit dokusunda nodül gelişimi engellenebilir. Her hangi bir rahatsızlık meydana geldiğinde kesinlikle bir uzman tarafından belirli araştırma ve tetkiklerin yapılması gerekmektedir. Erken teşhis her hastalıkta olduğu gibi bu rahatsızlıkta da önem taşımaktadır.

Yazan admin

Yorum Yap