Hashimoto hastalığı (Hashimoto) nedir?
Hashimato tiroid bezi, tiroidit gibi en yaygın inflamatuar tiroid hastalığı türüdür. Otoimmün veya kronik lenfokistik tiroidit olarak da adlandırılan bu, zayıflamış bir bağışıklık sisteminin neden olduğu bir endokrin sistem bozukluğudur.
Normal koşullarda vücutta bulunan yabancı maddelere karşı vücudun ürettiği antikorlar, bağışıklık sistemi ile birlikte tiroid hücrelerine saldırarak tiroid bezinin iltihaplanmasına neden olur. Böylece tiroid bezi çalışamaz ve salgıladığı hormon seviyesi zamanla azalır. Aileden miras alınır ve en çok 30 ile 50 yaş arasındaki kadınlarda görülür.
Hashimoto’nun tiroid bezi, “hipotiroidizm” olarak tanımlanan tiroid bezinin yetersiz çalışmasının nedenlerinden biridir. Vücuttaki metabolik hızı düzenleyen ve dolayısıyla tüm dokuları etkileyen tiroid hormonu bu hastalarda zamanla azalır ve yaşla birlikte hipotiroidi riski artar.
Hashimoto’nun tiroid bezinin tiroid bezinde neden olabileceği bir diğer sorun da nodül oluşumudur. Kural olarak, tiroid bezi, özellikle başlangıçta sıklıkla büyür ve bu süreçte buna nodül oluşumu eşlik edebilir. Tiroid bezinin nodüllü veya nodülsüz büyümesine “guatr” denir.
Hashimoto’nun tiroid bezi erken tespit edilmeli, tiroid hormon düzeyleri düzenli aralıklarla izlenmeli ve gerekirse ilaçlarla değiştirilmelidir. Dikkatli gözlem ve tedavi ile hastalar Hashimoto’nun tiroid problemlerini yaşamazlar.
Hashimoto hastalığı (Hashimoto) nedenleri
Hashimato’nun tiroid bezi, vücudun kendi savunma sisteminin tiroid bezinin hücrelerine saldırdığı bir bağışıklık sistemi bozukluğudur. Hashimoto hastalığı önlenemez. Çünkü vücudun savunma sisteminde gelişen bazı bozukluklar rol oynar ve bu risk genellikle doğuştan gelir.
Günümüzde vücudun bağışıklık sisteminin neden antikor üreterek tiroid hücrelerine saldırdığı bilinmemektedir. Aile geçişinin önemli bir rol oynadığına inanılıyor.
Birkaç risk faktörü insidansı artırır:
Zemin
Kadınlarda görülme sıklığı erkeklere göre daha yüksektir.
Yaş
Her yaşta olabilir, ancak genellikle orta yaşta ortaya çıkar.
Genetik
Ailenizde tiroid veya başka bir bağışıklık sistemi bozukluğuna sahip olmak riskinizi artırır. Bağışıklık Sistemi Bozuklukları: Hashimoto’nun tiroid bezine romatoid artrit, vitiligo, erken menopoz, alopesi areata, tip 1 diyabet, otoimmün karaciğer hastalığı, ankilozan spondilit ve ülseratif kolit gibi otoimmün hastalıklar eşlik edebilir.
Hashimoto hastalığının (Hashimoto) belirtileri nelerdir?
Hashimoto’nun en yaygın semptomları aşağıdaki gibidir, ancak yine de semptomlar kişiden kişiye farklılık gösterir.
Guar (tiroid bezinin aşırı büyüdüğü iyi huylu bir durum)
Zayıflık, hızlı yorgunluk, yavaş hareket,
Depresif ruh hali ve mutsuzluk
Soğuk
Ellerin ve ayakların şişmesi
Azalan terleme
Ses kısıklığı,
Kabızlık,
Anormal kilo alımı, iştah artışı,
Unutkanlık, konsantrasyon azalması,
Kadınlarda adetin azalması veya yokluğu.
Hashimoto hastalığı (Hashimoto) Teşhisi
Hashimoto’nun tiroid tanı süreci genellikle rutin izleme altında TSH ve tiroid hormon seviyelerini inceleyerek veya hastalar yorgunluk ve saç dökülmesi gibi nedenlerle doktora göründüklerinde başlar. Doktorunuz tıbbi geçmişinize baktıktan ve fizik muayene yaptıktan sonra Hashimoto hastalığından şüphelenirse, sizin için birkaç test isteyecektir.
Öncelikle kanda bulunan TSH, T3 ve T4 hormonları kontrol edilir. Tiroid bezinin yapısını ve boyutunu belirlemek için ultrason taraması yapılır. Ana ayırıcı tanı, kandaki TPO ve tiroglobuline karşı yüksek düzeyde antikor olmasıdır.
Bu tetkikler yardımıyla teşhis konulur ve hastalığın evresi belirlenir. Başlangıçta antikor seviyeleri yüksektir ve hormon seviyeleri normaldir. Hormon seviyeleri zamanla değişebilir. Hashimoto’nun tiroid bezinden sonra hipotiroidinin geliştiğine her zaman inanılır, ancak bazen kısa süreli de olsa hipertiroidizm yani aşırı aktif bir tiroid bezi ortaya çıkabilir. Ultrason, bezin boyutu ve nodül oluşumu hakkında bilgi sağlar.