Gençlerde Kalp Sağlığını Bozan 5 Sebep

Sebep 1: genetik faktörler

Genetik faktörler, gençlerde kardiyovasküler hastalıkların artmasının ana nedenlerinden biridir. Ailede, birinci derece akraba ve akrabalarda kardiyovasküler hastalık varlığı riski önemli ölçüde artırmaktadır. Kazanılan risk faktörlerinin (erken yaşta sigara içmek, kötü alışkanlıklar, stresli yaşam) eklenmesiyle, genç bir insan için kardiyovasküler hastalıklardan muzdarip olmak kaçınılmaz hale gelir.gençlerin kalp sağlığını bozan nedenler, kalp sağlığını koruma, kalp sağlığını bozan durumlar

Sebep 2: Coğrafya

Aort ve mitral kapak hastalıkları dünyada ve ülkemizde özellikle doğu bölgelerinde batı bölgelerine göre 25 ve hatta 18-20 yaşlarında daha sık görülmektedir. Bunun nedeni doğu bölgelerinde küçük çocukların doktora gitme sıklığının batıya göre çok daha düşük olmasıdır. Ama tabii bugün doğu bölgelerinde bu durumun giderek azaldığını söyleyebiliriz.

Sebep 3: bulaşıcı hastalıklar

Küçük yaşta geçen ve ciddi bir şekilde tedavi edilmeyen üst solunum yolu enfeksiyonları, deri enfeksiyonları ve idrar yolu enfeksiyonları, 30’lu yaşlarda daha az görülen ve genellikle 40’lı yaşlarda görülen kalp kapak hastalıklarına dönüşebilir. Çünkü bu hastalıkların mikropları kalp kapakçıklarını sever; Küçük bir hasar varsa kan yoluyla göz kapaklarına rahatlıkla ulaşabilir.

Sebep 4: Bilinçsiz toplum

Batı toplumlarında kalp kapak hastalığı görülme sıklığı azalsa da bazıları artmaktadır; ve bunlar kalp ve vücudun damar hastalıklarıdır. Bu durum tamamen sağlıksız beslenmenin sonucudur. Batı ülkelerinde ve ülkemizin batısında doğal gıdalardan vazgeçerken, hazır gıda tüketimi artmaktadır. Elbette bu da başka bir soruna neden oluyor: Yemek pişirmeye enerji harcanmadığı için vücuda sadece kötü kaloriler giriyor, bu durum ateroskleroz ve kalbin vazokonstriksiyonu gibi kardiyovasküler hastalıklara yol açıyor; Aynı zamanda yüksek kolesterol seviyelerine, yüksek trigliserit seviyelerine ve vücuttaki diğer damarların kireçlenmesine yol açar. Maalesef beslenmenin yanı sıra, tüm sosyal önlemlere rağmen sigara da artıyor. Büyük bir tehlike oluşturan diğer psikoaktif maddelere bağımlılığın artması, genç nüfus arasında ateroskleroz ve aterosklerozu kaçınılmaz kılmaktadır.

Sebep 5: obezite

20’li yılların ikinci yarısında kendini göstermeye başlayan kan yağları ve obezite bozuklukları, kardiyovasküler hastalıkları tetikleyen önemli sorunlar arasında yer alıyor. Her iki koşul da sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam tarzlarından kaynaklansa da, kalıtsal faktörler de obeziteye önemli bir katkıda bulunabilir. Bu nedenlerden dolayı maalesef 10 yıla kadar yaşayan çocukluk çağında da kalp rahatsızlığı görülebilmektedir.

Yazan admin

Yorum Yap