Gebeliğin 10.Haftası Nasıldır?

Doğum anını beklerken bebek, genelde tam hesaplandığı tarihte dünyaya gelmeyebilir. Hesaplanan tarihten bir ya da iki gün önce ya da sonra doğacağı gibi bir ya da birkaç hafta önce ya da sonra da doğabilir. Çok erken doğumlar beraberinde çeşitli riskler de getirmektedir. Organları henüz tam olarak gelişmemiş olan bebek doğduktan sonra dünyaya ayak uyduramayabilir. Özellikle akciğeri gelişmeden doğan bebeklerin genelde yaşama şansı çok düşüktür. Bazı özel durumlarda yoğun bakım ünitesinde hayatta kalabiliyor olsalar da kalamadıkları vakalar da görülmektedir.gebeliğin 10.haftası, gebeliğin 10.haftası nasıldır

Bebeğin Geç Doğması

Bebeğin erken doğması gibi geç doğmasının da çeşitli riskleri bulunmaktadır. Bebekler genelde gebeliğin 38 ile 40. haftası arasında dünyaya gelir; fakat 10 aylık hamileliğin içine girildiğinde yani 40. haftayı geçtiğinde hala bebek doğmadıysa buna bebeğin gününün geçmesi denmektedir. Gün geçmesi olarak tabir edilen bu durum hem doğum anı hem de doğumdan sonrasında bebek için tehlikeli sonuçlar doğurabilmektedir. Örneğin bebeğe giden besin ve oksijen miktarı düşüş gösterirse bebeğin kalp ritmi bozulabilir. Ya da bebeğin suyu azalabilir ve aynı zamanda dışkısını yapabilir. Eğer bebeğin akciğerine dışkı giderse bu, nefes almasını güçleştirecektir. Anne karnında her saniye büyüme gelişimi gösteren bebek gününü geçirince beklenenden daha iri doğabilir ve bu da normal doğum esnasında sıkıntı yaratabilir.

Bebeği Yakın Takip Altına Almak

10 aylık hamilelik sürecinde bebeği yakın takip altına almak gereklidir. Bu kontrollerde özellikle bebeğin kalp atım ritmi izlenir. Anne adayı da bebeğin sağlığından emin olmak adına bebek hareketlerini sayabilir. Bunun yanı sıra ultrason cihazı sayesinde bebeğin suyunun azalıp azalmadığına da bakılır. Eğer güç geçerse suni sancı ile doğum başlatılıp normal doğum olabilir; fakat herhangi bir problem varsa sezaryen ile bebek alınabilir.

Yazan admin

Yorum Yap