Egzama nedir ve nasıl tedavi edilir?
Tıpta dermatit olarak adlandırılan; derinin kızarık, pullu ve kaşıntılı bir hal almasına neden olan hastalığa egzama denir. Günümüzde yaygın olarak görülen cilt hastalığıdır. Buna rağmen hastalığın sebebi ve kesin tedavisi bulunamamıştır. Tamamen ortadan kalkmasa da büyük çoğunlukta etkileri azaltılabilir. Vücudun farklı bölgelerinde meydana gelmesi sebebiyle birçok çeşidi vardır. Egzama bulunduğu bölgede uzun süre etkisini gösterebilir ya da kısa dönemli ataklar şeklinde de ortaya çıkabilir.
Egzama baş bölgesinde, yüzde, kolar da ve bacaklarda sıklıkla görülür. Tehlikeli değildir ama estetik açıdan rahatsız edecek boyutlara gelebilir. Deride uzun süre etkisini gösteren egzama türü kronik olarak adlandırılabilir. Kronik egzamada deri kalınlaşır, kaşıntılıdır ve kırmızı bir hal alır. Akut hali ise kısa dönemli egzamadır. Ara ara ortaya çıkan bu egzama türünde ise kızarıklık, deride küçük kabarcıklar meydana gelir. Genellikle dudak kenarları, yanak oyukları, kaş bölgesi, saç dersi, parmak arası gibi vücuttaki kıvrımlı bölgelerde görülür.
Egzamanın Nedenleri
Günlük hayatta kullandığımız sabun, deterjan, çamaşır suyu gibi kimyasal maddelerle sıklıkla temasta bulunulması. Hamilelik döneminde meydana gelen hormonsal değişim, stres, hava kirliliği gibi etkenler başlıca egzamanın nedenleri arasında gösterilebilir. Genellikle psikolojik olduğu vurgulanan hastalığın kalıtsal olabileceği de düşünülmektedir. Kuru ciltlerin nemlendirilmemesi, aşırı sıcak banyo yapılması, sigara kullanılması da egzamanın ortaya çıkmasına neden olur.
Egzamanın Tedavisi
Hastalığa neden olan etken belirlenemediği için egzamanın tedavisi tam olarak mümkün değildir. İlaç tedavisiyle kontrol altına alınabilir ve hastalığın yayılması engellenebilir. Bebeklerde ortaya çıkan egzama ergenlik dönemine kadar iyileşebilir. Hasta egzamalı bölgeyi aşırı şekilde kaşımamalıdır. Bu hem derinin daha çok tahriş olmasına hem de deri üzerinde biriken iltihabın yayılıp hastalıklı bölgenin genişlemesine neden olur. Egzamalı bebeklerinde ellerine eldiven geçirilmesi gerekir. Hasta egzamaya neden olan etmeni iyi tespit etmeli ve iyileşene kadar uzak durmalıdır. Egzamalı hastaların bazı virüslere ve hastalıklara karşı direnci azalır. Örneğin uçuk virüsü cildin daha da hassaslaşmasına neden olabilir. Egzama hastası bir bebeğe çiçek aşısı yapılmamalıdır, ciddi anlamda tehlikeli sonuçlar ortaya çıkabilir.