Bunama Nedir ve Bunamayı Önlemenin Yolları Nelerdir?
Bunama; Düşünce bozukluğundan kaynaklı rahatsızlık diye bilinmektedir. Latince ismi demans’tır. Kişinin beyin işlevlerinin yerine getirilememesinden kaynaklı oluşan rahatsızlıktır. Beynin aldığı hasarlardan dolayı; Dikkat eksikliği, hafıza sorunu, dildeki kayıp ve oluşan sorunlar karşısında çözüm odaklı olamama halleridir. Alzheimer bunamanın bir çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır. En sık görülen şeklidir demek yanlış olmayacaktır.
Bunama’nın Belirtileri Nelerdir?
Bunama’nın belirtilerine bakıldığı zaman farklı birçok nedenin göze çarptığı görülmektedir. Bunlardan bazıları şunlardır;
- Konuşmalarında çelişkili ifadelerin yer alması,
- Kişinin durumuna bağlı olarak yaşanan hafıza kayıpları,
- Duygu olarak aniden değişimler sergilemesi,
- Herhangi bir şey üzerinde odaklanma sorunun yaşanması,
- Zamanla halüsinasyonlar görebilmesi.
Yukarıda saydığımız belirtiler sadece birkaç tanesidir. Bu belirtiler kişiden kişiye değişebilmektedir. Hastanın fizyolojik yapısına bağlı değişimler söz konusu olabilir bunun yanında çevresel faktörler de etkili olabilmektedir.
Bunama’ya Neden Olabilecek Hastalıklar Nelerdir?
Bunama zamanla yani insanın yaş alması ile alakalı olabilmekle beraber farklı hastalıklarla da meydana gelebilmektedir. Örneğin; Pick Hastalığı, Multiple Skleroz, Parkinson Hastalığı gibi hastalıklar beyinde hasar oluşumuna neden olduğundan bunama kaçınılmaz olabilmektedir.
Bunama’yı Önlemenin Yolları Nelerdir?
Baktığımızda bunama rahatsızlığını önlemenin yolları bu aşamaya gelmeden önce tedbir alınmasıdır diyebiliriz. Bu seviyeye ulaşmadan önce yaşamımızı doğal yöntemlerle şekillendirip güçlendirebiliriz. Böylece bunama riskini en az düzeye indirmiş oluruz. Peki bunamayı önlemek için neler yapmalıyız? İllaki bir doktor gözetiminde mi olmamız gerekir? Yoksa kendimizde mücadele edebilir miyiz? Tüm bu soruların yanıtını bulmaya çalışacağız. Bunama ile mücadele etmenin yolları; İçeriğinde Omega3 bulunan besin çeşitlerinin tüketimini arttırarak bu işe başlanılabilir. Beyni çalıştıracak alıştırmalar yapılarak beyin dinç tutulmalıdır. Örneğin; spor yapılabilir. Sabah yürüyüşü, koşu vb. böylelikle beyin gerekli oksijeni alacaktır. Bunun yanında bulmaca ve türevlerini çözerek beyni harekette tutmak önemlidir. Eğer ki kullanılıyorsa alkol ve sigara kullanımı bırakılmalı veya azaltılmalıdır. Vitamin takviyesi çok önemlidir. C vitamini ve E vitamini en başta gelenlerdir. Stres ve sinirden olabildiğince uzak durulması gerekmektedir.