Ben Çeşitleri ve Nasıl Oluşur

 

Ben Çeşitleri ve Nasıl Oluşur

Ben Çeşitleri

Benler vücudumuzun hemen hemen her tarafından görebileceğimiz deri parçalarıdır. Genellikle pek çok ben genetiktir ve zararsızdır. 20’li yaşlardan sonra çıkan bazı benler olabileceği gibi küçüklük çağlarında çıkan benlerin de sayısı oldukça fazladır. Aynı zamanda 40 yaşından sonra ben çıkması da pek çok kişi tarafından olağan karşılanmaktadır.Benler cok değişik ve tipde olmakla birlikte genelikle 3 çeşide ayrılırlar.

Basit (sıradan) benler insan hayatının özellikle ilk 20 yılında ortaya çıkarlar büyüklükleri en fazla yarım cm kadar çıkan bu benler kahverengi veya siyah renkli oval yada yuvarlak formada olurlar .Genellikle herhangi bir risk taşımazlar ancak vücudumuzda cok fazla sayıda varsa bir uzmana görünmekte fayda vardır.

Doğumsal benler isminden de anlaşılacağı gibi doğumumuz sırasında veya doğumdan sonraki bir kaç hafta içinde oluşan benlerdir cildimizde var olan benlerdir. Küçük orta ve büyük boy olarak 3 boyuta ayrılırlar.Özellikle cok büyük olanlar risk faktörü barındırabilirler. Renkleri genellikle kahverengi ve siyahtır. Şekilleri ise büyük çoğunlukla oval ve yuvarlaktır.

Atipik benler Genetik faktörlere bağlı olarak farklı şekillerde görülebilseler de genelde oval yada yuvarlak şekildedirler. Renkleri ise merkezi kısmı daha koyu kahverengi olup uçlara doğru renkleri açılmaktadır ve acık kahverengi olmaktadır.

Et Benleri Ne Zaman Oluşur?

ben çeşitleri, ben , ben tedavisi

Cilt hücrelerinin, genellikle sürtünme ve baskı altında oluşturdukları yapılara et benleri denmektedir. Et beni oluşumu, orta yaşlardan itibaren, hem kadında hem de erkekte daha sık görülmeye başlar. Bunun sebebinin, yaşlanan cilt hücrelerinin savunma mekanizmalarının düşmesi olduğu düşünülmektedir.

Et beni oluşumu, orta yaşlarla birlikte artmasına rağmen, bu sadece orta yaşlılarda görülür anlamına da gelmemektedir. Toplumun her kesiminde ve her yaş grubunda da, nadir de olsa görülebilmektedir. Vücudun doğal olarak oluşturduğu bu kitlelerin en büyük nedeni vücudun doğal sürtünmesidir. Bunun anlamı, boyun, koltuk altı, genital bölge gibi yerlerde daha sık görülmesi anlamına gelmektedir. Bununla birlikte, giysilerin seçimi de et beni oluşumunu tetiklemektedir. Boyunlu kazak giyilmesi, dar giysilerin seçimi gibi etkenler de et beni üretebilmektedir. Kadınlarda daha sık görüldüğü dönemler de vardır. Örnek olarak doğum esnasında ve sonrasında hücrelerin et beni oluşumuna daha fazla sebep olduğu bilinmektedir. Bundan farklı olarak, şeker hastalarında insülin direnci, genetik olarak aileden aktarım gibi pek çok farklı sebepten dolayı da et beni oluşumu mümkündür.

Kanser yapma riski olmayan bu zararsız oluşumlar, toplumun hemen her kesiminde sıkça görülmektedir. Estetik görünümden kaynaklanan kaygılar dışında hiçbir zararının olmadığı bilinen et benleri genellikle 30’lu yaşlardan sonra çok daha sık görülmeye başlar. Basit tedavi yöntemeriyle, tercihe bağlı olarak vücuttan alınabilmektedir

Yazan admin

Yorum Yap