Balığı Daha Sağlıklı Olacak Şekilde Pişirme
Uzmanların düzenli olarak tüketilmesinin üzerinde durduğu balık, sağlık açısından pek çok faydası bulunan bir besindir. Düzenli ve sağlıklı balık tüketimi; Kalp krizinden depresyona kadar birçok sağlık sorununu önleyebilir.
Genellikle haftada bir veya iki kez tüketilmesi önerilen balığın pişirme tekniği çok önemlidir. Balığın doğal bileşenlerini değiştirebileceğinden sağlıklı yöntemler tercih edilmelidir. Balığın türü, yağlı veya yağsız olması, pişirilme şekli için de önemlidir.
Sağlıklı yağlar içeren balık çeşitleri, az yağlı olanlara göre daha sağlıklıdır. Omega-3 yağ asitleri ve D vitamini gibi değerleri de bünyesinde barındıran balık, özellikle yaşlılıkta beyin fonksiyonlarının azalmasına neden olur.
Yağsız balık da sağlığımız için iyidir. Kalp hastalığına faydalı olmalarının yanı sıra metabolik rahatsızlıkları da en aza indirebilirler. Unutulmamalıdır ki tüm yağlı ve yağsız balıklar besleyici ve protein açısından zengindir.
Balık pişirme yöntemleri ve etkileri;
Balıkları Haşlama ve Buğulama: Bu tekniği kullanarak balık pişirecekseniz, su ve diğer sıvıları kullanmayı bilmelisiniz. Balıkları su, süt veya şarap gibi sıvılara daldırarak fırında pişirmek bir kaçak avlama yöntemidir. Balık buğulandığında özel bir tabakta suda pişirilir. Her iki yöntemde de balığa yağ eklenmez. Bu aşırı kalori tüketimini önleyecektir. Bu iki besin koruma yöntemiyle pişirme işlemi çok düşük sıcaklıklarda gerçekleştirilir. Haşlama ve buharlama yöntemleri de zararlı bileşenlerin oluşumunu azaltır.
Balık kavurma: Balığınızın besin değerinin düşmesini istemiyorsanız kavurma yöntemini de kullanabilirsiniz. Örneğin ızgarada su eklemeden kuru olarak yapılan bu pişirmenin farkı, fırında ısının eşit dağılmasından dolayı daha sağlıklı olmasıdır. Omega-3 yağının kaybı mikrodalga ve kızartma yöntemleri kadar büyük olmadığı için fırında balık pişirme tekniğini tercih edebilirsiniz. Üstelik fırında pişirdiğiniz balığın D vitamini seviyenizi koruduğu söyleniyor.
Balığın mikrodalgada pişirilmesi: Enerji dalgaları kullanılarak pişirilen balıklarda bazı moleküller etkileşime girerek ısınmalarına neden olur. Balığın besin değerinin, diğer birçok pişirme yönteminden ziyade mikrodalga teknolojisi ile korunduğu söylenmektedir. Balığın faydalı omega-3 yağ asitlerini azaltmasını engelleyen bu yöntem, balıklar için en sağlıklı pişirme yöntemlerinden biridir.
Vakumda balık pişirme: Bu, sıcaklık kontrollü bir su banyosunda bir kaba yerleştirilen balıkların pişirilmesi yöntemidir. Düşük sıcaklıklarda pişirilen balıklar çok yavaş ve uzun süre pişirildiği için tercih edilmese de oldukça sağlıklı bir yöntemdir. Zararlı bileşenlerin oluşumunun minimum düzeyde olduğu yöntemlerden biri olan vakumda pişirme yapıldığında, omega-3 yağ asitlerinin pişirildiğinden daha iyi tutulduğu söyleniyor.
Balık ızgara: Bu yöntemde balık çok yüksek bir sıcaklıkta kuru olarak ısıtılır. Izgarayı kullanırken ısı balığın dibine gider. Heterosiklik aminler ve polisiklik aromatik hidrokarbonlar gibi zararlı bileşikleri indüklediği tespit edilen kafes yöntemi artık önerilmemektedir. Pişireceğiniz balıkları ızgara yapmadan önce marine ederek zararlı etkileri en aza indirebilirsiniz. Bu zararlı maddelerin bol miktarda bulunması halinde kalp hastalığı, şeker hastalığı ve Alzheimer hastalığı gibi çeşitli hastalıkların oluşumuna neden olduğu için bu pişirme tekniğinin tercih edilmemesi gerektiği söylenebilir.