Akalazya Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Yemek borusu boğazı mideye bağlayan yutma borusudur. Akalazya, yemek borusunun bir hastalığıdır; Yemek borusunun mide tarafında alt yemek borusu sfinkteri adı verilen kasların oluşturduğu kapakçığın gevşemesindeki bozukluk nedeniyle katı ve sıvı yiyecekler mideye kolayca giremez ve bu nedenle yutulması zordur.
Akalazya, yemek borusunda besinlerin yutulmasında yer alan kasları kontrol eden sinir hücrelerinin tahrip olması veya kaybından kaynaklanır.
Akalaziden tamamen iyileşmeyi sağlayacak bir yöntem olmamasına rağmen, tedavi yoluyla semptomları kontrol altına alarak yaşam kalitesi iyileştirilebilir.
Risk faktörleri
Akalazya her yaşta gelişebilir, ancak çoğunlukla 30 ila 60 yaşları arasında ortaya çıkar. Erkeklerde ve kadınlarda görülme sıklığı aynıdır. Sebep henüz belirlenmemiş olsa da araştırmalar, hastalığın oluşumunda genetik faktörlerin, vücudun kendi hedeflediği bazı hastalıkların (otoimmün hastalıklar) ve bazı enfeksiyonların rol oynadığını göstermektedir.
Semptomlar
Akalazya, semptomları yavaş gelişen bir hastalıktır. Hastalık sırasında bu tür şikayetler şu şekilde ortaya çıkar:
Katı ve sıvı yiyecekleri yutmada güçlük
Yiyecekler ağzınıza dönüyor
Göğüs ağrısı veya yanma hissi
Yedikten sonra öksürük
Kilo kaybı
Teşhis yöntemleri
Tıbbi geçmişinizi ve fizik muayenenizi dinledikten sonra, doktorunuz akalazya teşhisini doğrulamak için bazı testler isteyebilir, örneğin:
Endoskopi
Bu, yemek borusu ve mideye giden kapakçığın esnek bir kamera uçlu cihaz kullanılarak doğrudan muayenesidir.
Özofagogram (yemek borusunun baryumlu röntgeni)
Bu, baryum adı verilen kalın bir kontrast madde yutulduğunda yemek borusunun hareketinin bir görüntüsüdür.
Manometri
Bu, basıncı ölçmek için basit bir tüptür. Yemek borusunun sıvı veya katı yiyecekler üzerine koyduğu basıncın ölçülmesine yardımcı olur. Manometri yemek borusuna oradan da mideye gönderilir. Bu test, ilgili kaslar kasıldıkça basınçta bir artış gösterebilir.
Tedavi yöntemleri
Günümüzde akalazya tedavisi, hastalığa tam bir tedavi sağlamaz, ancak semptomları hafifletmeye ve hastanın yaşam kalitesini iyileştirmeye yardımcı olur.
Bu, yemek borusunun mide ve göz kapaklarında oluşabilecek komplikasyonları önler. Akalazya tedavisinde aşağıdaki yöntemler kullanılmaktadır.
Pnömatik dilatasyon: Doktor, balonu bir endoskop aracılığıyla yemek borusuna gönderir, yemek borusu ile mide arasındaki bir kapaktan geçer ve ardından şişirir.
Botoks enjeksiyonu: Botoks, kas kasılmasını önleyen bir ilaçtır. Yemek borusu ile midenin kesişme noktasındaki kapakçığın açıklığını gevşetmek için bu kapakçığın kaslarına botoks enjekte edilebilir. Bu prosedür ayrıca bir endoskopi sırasında da yapılabilir.
Botoksun etkisi genellikle 3 aydan bir yıla kadar uzanır, bu nedenle ilacın etkisini yitirdiğinde işlemi tekrarlamanız gerekebilir.
Mide ile yemek borusu arasındaki kapağı genişletmek ve gevşetmek için yapılan ameliyata miyotomi denir. Miyotomi sırasında bu kapakçıktaki bazı kaslar kesilir. Bu tür cerrahi prosedürler genellikle akalazya semptomlarından uzun süreli rahatlama sağlar.