Acil Durum Planlaması Nedir ve Neden Yapılmalı?
Günlük hayatımızda başımıza bir şey geldiği taktirde neler yapmamız gerektiğini, o anın stresinden düşünemeyeceğimizi farz ettiğimizden acil durum planlamaları yaparız. Bir acil durum planlaması yapmak elbette ki kalabalık olan yerlerde daha zor olacaktır. Hesaplanması gereken bir sürü durum ve dikkat edilmesi gereken onlarca husus vardır. Sonuç olarak en ufak bir dikkatsizlik planlamanın uygulama sırasında can kayıplarına, yaralanmalara sebep olmasına yol açabilir.
Genel olarak bir iş yeri için acil durum planlaması ; çalışanlara, müşterilere, ziyaretçilere ve halka hitap etmelidir. Her bireyin can güvenliği göz önünde bulundurulmalı, tüm ihtimallere karşı önlem alınmalıdır. Bu tür planlamaları gerektiren bir çok durum yaşanabilir. Yangın, sel, sabotaj, toplum içinde meydana gelen olaylar ve tehlikeli maddelerin doğurabileceği kötü sonuçlar. Yani her an her yerde acil bir durumla karşılaşılabilir. Bir bankaya gitmiş olabilirsiniz, bir restoranda yemek yiyor olabilirsiniz, benzincide aracınıza yakıt alıyor olabilirsiniz, sinemada fil izliyor olabilirsiniz. Eğer ki içinde bulunduğunuz mekanın yöneticileri acil durum planlaması yapmamışsa, orada geçirdiğiniz vakit boyunca tehlikedesiniz demektir. Acil durumlarda, duruma müdahale edecek kimselere nasıl ulaşılacağı, kimlerin öncelikle ulaşması gerektiği önceden belirlenmelidir. İlk yardım yapabilecek kimsenin bulunması bu bakımdan çok önemlidir. Müdahale edilebilecek bir durum varsa da korumanın yahut güvenliğin bulunması kötü sonuçların doğmasına engel olabilir.
İş yeri sahiplerinin acil durum planlaması yapacakları zaman nelere dikkat etmeleri gerektiğinden bahsedelim. Öncelikle oluşabilecek risklere karşı acil durumlar belirlenmeli, her duruma göre ayrı önlemler alınmalı, her sene acil durum tatbikat ve eğitim programları uygulanmalı, ilk yardım için gerekli malzemeler ve tabi ki onları kullanabilecek kimse bulunmalı, yangın çıkması ihtimali düşünülerek yangın merdiveni ve yangın söndürücü olmalı, herhangi bir durumda insanların nereden çıkarılacağına dair tahliye planları yapılmalı, firmaya ait acil durum şartları olmalı, çalışanlar arasından duruma müdahale edebilecek ya da yardım çağırabilecek bir ekip oluşturulmalı. Plan hazırlanırken tüm bunlar göz önünde bulundurulursa acil durum karşısında karışıklığın çıkması önlenebilir, yaralı insanların durumları kontrol altına alınabilir ve böylece durumdan olabilecek en iyi şekilde sıyrılınır.